μια μέρα στη θάλασσα – βλέπω και μαθαίνω

Μια μέρα στη θάλασσα. Ολοήμερο. Άλλος δεν κάνει τόση ώρα όσο εμείς να βάλει μια ομπρέλα, να απλώσει τρεις ψάθες και να στήσει ψυγείο, τσάντα και πετσέτες. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει – μου λένε – αν και εγώ προσωπικά δεν βρίσκω ουδεμία διαφορά με των υπολοίπων που από τη στιγμή που θα πατήσουν άμμο σε δέκα λεπτά είναι τα πάντα τακτοποιημένα και κάνουν μακροβούτια. Κάποια στιγμή ωστόσο βρέθηκα κι εγώ στη σκιά της ομπρέλας με το βιβλίο αγκαλιά τάχα για να διαβάσω αλλά τελικά να χαζεύω γύρω …
Μεγάλο σχολείο η παραλία, food for thought και για γερά νεύρα. Ή για γέλια πικρά. Ευτυχώς όχι πάντα. Έχουμε βελτιωθεί κομματάκι, έχουμε όμως και δρόμο πολύ.
… είδα τσιγάρα να σβήνονται στην άμμο, άλλα να μουλιάζουν και να διαλύονται στα κύματα και παρέμεινα σκοπίμως ατάραχη … είδα σακούλες να παρασέρνονται από το αεράκι, να καταλήγουν στο νερό χωρίς κανείς να νοιάζεται να τις προλάβει … είδα ομπρέλες να ξεριζώνονται από την άνεμο, κάποιος τρίτος να τις μαζεύει και κάποιος επιτέλους να λέει και «ευχαριστώ» …. μύρισα βαριά φαγητά από τάπερ, μετακόμισα πιο εκεί με όλο τον εξοπλισμό για να αποφύγω το τρυφερό τετ-α-τετ με  παρέα που προφανώς δεν είχε θέμα να στήσει ψάθες, ομπρέλες και λοιπά τζιμπράγκαλα σχεδόν στην αγκαλιά μας … άκουσα ιστορίες παντός είδους, πήρα μαθήματα ζωής από ώριμους πατεράδες αρνούμενους να μοιράσουν την περιουσία τους σε χαραμοφάηδες γιους και άχρηστες νύφες, άκουσα υπονοούμενα για ιστορίες ερωτικές από -κατά τα λεγόμενα – πρώην ωραίους και περιζήτητους νυν ώριμους αλλά το ίδιο ενεργούς super-power άντρες, ενημερώθηκα για όλες – ενίοτε καλτ – ενδυματολογικές τάσεις του φετινού καλοκαιριού από χτενίσματα ως beach wear, είδα χαριτωμένα μπομπιράκια να πηγαινοέρχονται πάνω κάτω με το κουβαδάκι ακροβατώντας στη ζεστή άμμο και μέχρι που άκουσα μια μαμά να λέει στο παιδί της να προσέχει από που περνάει για να μην ενοχλήσει!!!! Ω, ναι! υπάρχει και αυτό…
…και φυσικά, είδα και άκουσα μια μπάλα του τένις να σκάει πάνω στα δικά μας πράγματα και τον δικό μου καφέ συγκεκριμένα να χύνεται πάνω στη δική μου πετσέτα … «πες συγνώμη!» άκουσα αχνά στο βάθος, «συγνώμη» άκουσα και από το θύτη που μάζεψε το μπαλάκι άρον άρον από τα πόδια μου και με άφησε μόνη με τους λεκέδες …

…μέσα σε όλα όμως μάζεψα βοτσαλάκια και κοχύλια, αποτελείωσα τελικά το βιβλίο μου, ο κόσμος αραίωσε, ήπια κρύες μπύρες και βούτηξα σε κάτι νερά πεντακάθαρα και διαυγή … κι όταν άρχισε να κρύβεται ο ήλιος, σύρθηκα μισοντυμένη πια εκεί που σκάει το κύμα και χάζεψα τον μικρό μου που ήθελε σώνει και καλά να κολυμπήσει την ώρα του δειλινού …
«Αχ, σαν πίνακας δεν είναι μαμά ο ουρανός;»
«Μπα; όχι… ξέρω γω, τι να σου πω, μπορεί…»
«Έλα ρε μαμά … !!!»
beach

Λατρεύω τα ολοήμερα δενκάνωτίποτακαισέρνομαι στην παραλία … την επόμενη φορά θα είμαι πιο οργανωμένη, με τα κρύα βραδινά κρασιά μου κλπ, κλπ, τα must δηλαδή για την ώρα του δειλινού … Θα έχω και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Oυπς! να και η Κλειώ μας!

κι εγώ; πάλι μόνη με αφήσατε άτιμη οικογένεια! Τρύπωσα τουλάχιστον στο blog!!!

κι εγώ; πάλι μόνη με αφήσατε άτιμη οικογένεια! Τρύπωσα τουλάχιστον στο blog!!!

Σας φιλώ,
Όλγα

16 σκέψεις σχετικά με το “μια μέρα στη θάλασσα – βλέπω και μαθαίνω

  1. Αυτα τα ζουμε εδω στην ελλαδα…αθανατο ελληνικο καλοκαιρι…ισωσ γφια αυτο το λατρευουμε…με τα ωραια και τα ασχημα του…αλλα στο τελοσ με το ηλιοβασιλεμα…περνανε ολα…Καλο Καλοκαιρι Ολγα!!!!Να περασετε τελεια ολο τον μηνα!!!!

    Μου αρέσει!

  2. Αυτά είναι! ένα παραδοσιακό ελληνικό καλοκαίρι με τα όλα του…αν δεν μας αρεσε θα το ειχαμε αλλαξει, ετσι πιστευω! εγώ πάλι αναπολώ τις εποχές που μπορούσες να πας σε κοντινές στην Αθήνα παραλιες όπου δεν γινόταν ο κακός χαμός απο τις 9 το πρωί και που είχες την όρεξη να κάτσεις ολημερίς! Τώρα πια ένα μπανιο στα γρήγορα και πίσω στο σπίτι να μην σε προλάβει η κίνηση, να μην κάνεις αλλα 500 μπάνια στο αυτοκίνητο, να μην το αρπάξει το παιδί ο ήλιος, να μην να μην να μην ….. περιεργεψαμε μου φαίνεται….

    Πολλά φιλιά και καλές βουτιές!

    Μου αρέσει!

    • φιλιά και από εμένα Μάχη!
      το καλό με την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχουν καλές παραλίες σε απόσταση αναπνοής, σε 25 λεπτά το πολύ είσαι εκεί και δεν έχει κίνηση. Και τις περισσότερες φορές δεν έχει πολύ κόσμο, είναι πολύ άνετα. Τις Κυριακές βέβαια είναι πιο συνηθισμένα τα σκηνικά που περιέγραψα, ευτυχώς όχι πάντα! Έχω και τον ρομαντικό το γιο που θέλει βουτιές στο δειλινό, οπότε φεύγουμε μετά τις 8 σίγουρα!!!!

      Μου αρέσει!

  3. Από όλα όσα περιγράφεις Όλγα και δυστυχώς χαρακτηρίζουν εμάς τους ελληνάρες, μπορούν να με βγάλουν απο τα ρούχα μου τα αποτσίγαρα είτε σε άμμο είτε σε θάλασσα και γενικά κάθε είδους «σκουπίδι» που μολύνει τις παραλίες. Έλλειψη παιδείας και εκεί δυστυχώς.
    Αχ αυτός ο γιός σου, πόσο τρυφερός και ρομαντικός θεέ μου! Θα κάνει μια γυναίκα (μετά απο σένα φυσικά) πολύ ευτυχισμένη:)
    Καλές διακοπές σου εύχομαι. Να περάσετε ονειρικά όπου κι αν πάτε, ότι κι αν κάνετε!!!

    Μου αρέσει!

    • Σε ευχαριστώ Δήμητρα! Χαίρομαι πολύ που είσαι «εδώ»!
      Έλλειψη παιδείας, ναι. Πολύ θλιβερό. Μερικές φορές νιώθω ότι είναι εντελώς άσκοπο να μιλήσω. Τι να του πω του ανόητου που μπαίνει στη θάλασσα με το τσιγάρο στο χέρι; είδε που παρακολουθούσα τις κινήσεις του και στην κυριολεξία το εξαφάνισε το αποτσίγαρο. Κι αν του έλεγα κάτι, θα το έπαιρνε ο αέρας.
      Αχ, ο γιος μου, ναι … ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι τρυφερός και ερωτιάρης και όταν μεγαλώσει!!!
      Καλά να περάσεις κι εσύ το υπόλοιπο καλοκαίρι!

      Μου αρέσει!

  4. Καλημέρα… Καλό μήνα… Εύχομαι ο Αύγουστος να είναι γεμάτος από τέτοια ΄΄σέρνομαι στην παραλία και δεν κάνω τίποτα…΄΄ ! Ωραία η βουτιά στο δειλινό…. Ωραίος και ρομαντικός ο μικρός σου….

    Μου αρέσει!

    • Καλό μήνα Βενετία!!!
      αχ ναι, τέτοια «σέρνομαι» σκοπεύουμε να είναι πολλά αυτόν τον μήνα!
      Ο μικρός, την επόμενη φορά λέει ότι θα βουτήξει ακόμη πιο αργά … για μεταμεσονύκτιο το πάει σιγά σιγά!!!
      Καλά να περάσεις κι εσύ!

      Μου αρέσει!

  5. Τι ωραία που τα γράφεις Όλγα! Λες και είμαι μαζί σου νιώθω και τα βλέπω όλα αυτά. Εμείς έχουμε μια μεγάλη ομπρέλα 3 επί 3 στην παραλία μόνιμα. Όταν οι τενίστες χτυπάνε την μπάλα τους λέμε » 5 ευρώ το χτύπημα» οπότε μετά είναι πιο προσεχτικοί! Χαχα!!
    kathy by anthomeli

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε