Ημέρα της Γυναίκας, η παρεξηγημένη.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

Όχι για να κάψουμε τα σουτιέν μας στις πλατείες στο όνομα της χειραφέτησης αλλά για να στηρίξουμε, να αγωνιστούμε, να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο … ακούγεται κλισέ, από αυτά που αντιπαθώ. Έστω, για ένα πιο φωτεινό κόσμο.

Παρεξηγημένη, ταλαιπωρημένη ισότητα! Τόσο από εκείνες τις γυναίκες που νομίζουν ότι αν αποποιηθοούν τελείως τη θηλυκή τους εικόνα θα αποκτήσουν επιπλέον προνόμια, ίδια με των ανδρών, όσο και από εκείνους τους άντρες που φοβούνται πως ο ανδρισμός τους εξαρτάται από το πόσο πιο χαμηλά στέκει το άλλο φύλο.

Η μέρα της Γυναίκας δεν είναι για να αποδείξουμε πόσο «άντρες» μπορούμε να γίνουμε! Δεν είναι για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη. Δεν είναι για να αποδείξουμε ότι «περνάμε και μόνες μας καλά». Δεν είναι για να πούμε ότι «σήμερα δε μαγειρεύω, κόψτε το λαιμό σας, το βράδυ θα βγω να το κάψω και μη με ενοχλήσει κανείς». Δεν είναι αυτό το νόημα της ημέρας, σίγουρα, γι’αυτό και αρνούμαι να «γιορτάσω» με αυτό το σκεπτικό.

Αποζητούμε την ισότητα. Στις ευκαιρίες, στην προβολή, στη μεταχείριση. Στις επιστήμες, στην Τέχνη, την πολιτική. Στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις αποφάσεις. Όχι μόνο στο σπίτι και τη γειτονιά μας, στον κόσμο όλο.

Και ναι, να συνεχίσουν οι άντρες να μας ανοίγουν την πόρτα, να μας σερβίρουν κρασί, να μας φέρνουν λουλούδια, να μας προσφέρουν το μπράτσο τους να στηριχτούμε. Δεν χάνουμε τη γυναικεία μας φύση, δε θέλουμε να αφήσουμε κι εμείς μουστάκι, δε θέλουμε να γίνουμε όλοι «ίδιοι». Άλλο ισοπέδωση, άλλο ισότητα.

Προσωπικά, θέλω τον άντρα πιο δυνατό. Προστάτη. Δεν έχει να κάνει με το αν είμαι ικανή να τα βγάλω πέρα μόνη μου αλλά με το ότι θέλω να νιώθω τη φροντίδα του αρσενικού προς το θηλυκό. Δεν είναι θέμα ισχύος, ούτε σημαίνει ότι αξίζει ο ένας λιγότερο κι ο άλλος περισσότερο. Έτσι είμαστε και αυτή είναι η φύση μας. Το πιστεύω.

Και με αυτό το σκεπτικό, μόνο με αυτό, ναι, γιορτάζω.  Η γυναίκα που γιορτάζει όμως την Ημέρα αυτή περιποιείται αυτούς που αγαπά και πιο πολύ τον άντρα που αγαπά. Και ύστερα ας κάνει κι εκείνος το ίδιο!

ωβ via
«Οι άντρες με ποιότητα, δε φοβούνται την ισότητα.»

Σας φιλώ,
Όλγα

Σχολιάστε