Καλά, δεν πρόκειται για καμιά κρυφή συνταγή, παρόμοιες κυκλοφορούν πολλές. Η συγκεκριμένη όμως είναι αγαπημένη και την είχα χάσει «πακέτο» με άλλα διάφορα. Θέλησα να τη ξαναφτιάξω, έτσι ακριβώς όπως την έκανα τότε και θυμήθηκα οτι την είχα δώσει στην ξαδέλφη μου η οποία την είχε ευτυχώς φυλάξει τόσα χρόνια – thanks Ρενάκι – και μου την έδωσε σε ένα λεπτό. Ένιωσα λες και βρήκα πάλι το μεγάλο, χαμένο θησαυρό! (Κατά μία έννοια έγινε και αυτό…)
Είναι πανεύκολη. Γίνεται στην κατσαρόλα και δε θέλει μίξερ. Και μισή ώρα στο φούρνο. Είναι γνωστή και ως «μαυρομάτα», εγώ την ήξερα ως «μελαχροινό κατσαρόλας«. «Σοκολατένιο γλύκισμα αγάπης» το μετονόμασα εγώ. Έτσι! Αν όχι για άλλο λόγο, έστω για το καλό του μήνα. Άλλωστε ποιος μπορεί να αρνηθεί οτι η σοκολάτα συνδέεται με την ευφορία, παρηγορεί και αφήνει μια ζεστασιά;
Καλό μήνα λοιπόν!
Ας είναι ο Οκτώβρης ο μήνας που θα πάρει μακριά τα βάρη, οι μέρες του θα είναι ήρεμες και ζωντανές και οι νύχτες γεμάτες αγκαλιές, γαλήνη, μια ζεστή κουβερτούλα και κόκκινο κρασί!
Τα υλικά:
- 1 κουτί κακάο σκόνη
- 1 βιτάμ
- 5 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη (ή και λίγο παραπάνω αν το θέλετε πιο γλυκό)
- 1 ποτήρι νερό
- 2 βανίλιες (Vanilla for Bliss!)
- 1,5 ποτήρι αλεύρι (εγώ βάζω 1 ποτήρι κοινό αλεύρι και μισό ποτήρι φαρίνα)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ να λιώσει και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το κακάο.
Ανακατώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Από το μίγμα κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη. Θα το χρησιμοποιήσουμε αφού ψηθεί το γλυκό.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το υπόλοιπο μίγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε στους 180 C για μισή ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το φούρνο. Εγώ ψήνω τα πάντα στον αέρα.
Αφού ψηθεί, ρίχνουμε το ένα ποτήρι γλάσο που κρατήσαμε στην αρχή.
Όταν κρυώσει, σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή, το γλάσο στεγνώνει και είναι έτοιμο να το κόψουμε και να το σερβίρουμε.
Προφανώς διατηρείται αρκετές μέρες αλλά δε θα μπορέσετε να το εξακριβώσετε, θα γίνει ανάρπαστο!
Η απόλυτη σοκολατένια αγάπη!
Είναι εντυπωσιακό το πως οι γεύσεις – όπως και οι μυρωδιές – συνδέονται με γεγονότα, ξυπνούν μνήμες και ζωντανεύουν αναμνήσεις! Δεν το έχετε νιώσει;
Καλή επιτυχία!
Όλγα
τελειο!! ευκολο και σοκολατενιο!! Αγαπημένος συνδυασμος!! Νομιζω κατι τετοιο ειχα κανει πεπατοπιτα για το Νικολα! Παχαίνει και μονο που το κοιτάς..χεχε.. καλό μήνα Ολγα μου!! φιλια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ?
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σίγουρα Ελένη, ναι! Όλο το κουτί. 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
και οτι θα ξεκινουσα δίαιτα 😛
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
χαχα! ότι προλάβεις!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σαν να λείπει κάτι…? Ένα ποτήρι κοινό αλεύρι και μισό… τι? Να υποθέσω φαρίνα γιατί δεν έχει μπείκιν?
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Λίλα! Σε ευχαριστώ που το πρόσεξες! Ναι, μισό ποτήρι φαρίνα εννοώ, ξέφυγε στην πληκτρολόγηση. 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Έμενα όταν το έβαλα στο ταψί δεν ήταν νερουλό όπως είναι στην φωτογραφία. Γιατί τι έκανα λάθος. ?
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
μήπως έβαλες πιο πολύ αλεύρι;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Όχι έβαλα 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ποτήρι φαρινα…Έτσι δεν έπρεπε. ?
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ναι, σωστά! Το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο, ποιο ήταν;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν φούσκωσε καθόλου. Απο γεύση πολύ ωραίο…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!